AÇLIĞINIZIN ARKASINDAKİ DUYGUSAL İHTİYAÇLARI ANLAMAK

0 Paylaşımlar

AÇLIĞINIZIN ARKASINDAKİ DUYGUSAL İHTİYAÇLARI ANLAMAK

Duygusal açlık nedir?

Duygular kişinin davranışlarını ve hayatının büyük bir alanını etkilediği kadar yemek yeme tutumunu da etkiler. Günümüzde kilo problemlerinin artması insanların yemek yemeye yükledikleri sembolik anlamların daha derin araştırılmasına yol açmıştır. Bazı insanlar için yemek, zor anlarında yanında olan bir kurtarıcı, olumsuz duygularından arınmak için sığındıkları bir limandır. Duygusal açlık ya da duygusal yeme olarak adlandırılan bu durum kişinin kaygı, stres, öfke, yalnızlık vb. olumsuzluk anlarında duygularını bastırabilmek için yemeye yönelmesidir.

OKUMAYAMIYOR MUSUNUZ? BU İÇERİĞİ YOUTUBE’DAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Fiziksel ve duygusal açlık farkları

Fiziksel açlık ve duygusal açlık birbirinden farklı kavramlardır. Fiziksel açlıkta beden gerekli besini sağladıktan sonra doyum gerçekleşir ve tekrar acıkana kadar besine gereksinim duyulmaz. Duygusal açlık ise aniden gelişir, kişinin aç ya da tok olmasının bir önemi yoktur. Yemek yedikçe açlığın giderilmesinden çok daha fazla yeme isteği uyarılır. Alınan besinler de sağlıklı besinlerden çok yağlı, şekerli gıdalardır.

Duygusal açlıkta kişi olumsuz duyguların önüne geçtiğini varsayarak duygudurum değişimlerinde yemeye yönelir. Yemeğin bir kaçış olarak görülmesi kısa bir süreliğine tatmin sağlasa da daha sonra yerini pişmanlık ve suçluluğa bırakır. Yemek yedikçe alınan kilolar yüzünden kişinin özgüveninde meydana gelen düşüş sosyal ortamlardan uzaklaşmasına, yalnız kalmasına neden olur. Kişi de yalnızlığı bastırmak için daha fazla yemek yeme isteği duyar.

Sonuç

Bizi mutsuz eden olaylardan kaçmak için sığındığımız her şey sorunun ertelenip daha da büyümesine yol açar. Duygularımızdaki dalgalanmalara göre aşırı yemekten uzak durmak için yapılan diyetlerin sonuçsuz kalmasının nedeni problemin asıl kaynağının görmezden gelinmesidir. Kişinin yemeye yüklediği anlam, aşırı yeme davranışının hangi zamanlarda ve ilk ne zaman ortaya çıktığı, tetikleyen herhangi bir olaya maruz kalınıp kalınmadığı gibi soruların peşine düşülmesi çözüm için yüzeysel yaklaşımlara nazaran daha etkili olacaktır.

Uzman Klinik Psikolog Kevser Baysal

Telif hakkı bildirimi için tıklayınız

Not: Psikolojiyazilari.com adlı sitemizdeki hiçbir bilgi bir tavsiye veya öneri olarak kabul edilmemeli ve herhangi bir karar veya eyleme temel oluşturmamalıdır. Kendi spesifik durumunuz konusunda sadece doktorunuzun önerilerine güvenmeniz çok önemlidir. Bu web sitesindeki bilgiler yalnızca genel bilgileri içerir. Bu web sitesinde okuduğunuz bilgiler sağlık uzmanınızla olan ilişkinizin yerine geçemez. Bu nedenle tıbbi tavsiye olarak kabul edilmemelidir. Tanı ve tedavi için daima sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz.

Kevser Baysal

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir