BOŞ SANDALYE VE ÇİFT SANDALYE TEKNİĞİ

0 Paylaşımlar

BOŞ SANDALYE VE ÇİFT SANDALYE TEKNİĞİ

Boş sandalye ve çift sandalye tekniği Gestalt yaklaşımının öncülerinden Fritz Perls tarafından psikodramadan etkilenerek tasarlanmış,  tamamlanmamış işler (yas durumunda vedalaşma vb.) için kullanılan bir tekniktir. Bu teknik Perls tarafından kullanılmasından bu yana kişinin kendisini anlaması ve farkındalık kazanması için yaygın olarak kullanılan etkin bir teknik haline gelmiştir.

Boş sandalye tekniği:  Boş sandalye tekniği; terapi sürecindeki olgunun kişilerarası iletişim kurma zorluğu yaşadığı durumlarda kullanılır.  Böylelikle kişinin öncelikle risksiz bir biçimde boş sandalye ile alıştırma yapması sağlanır. Oldukça etkili bir yöntem olan boş sandalye tekniği, gizli kalmış hatta kişiyi yüzleştiğinde korkutabilecek duyguların açığa çıkmasına olanak sağlayabilir. Olgu, bu sayede benliğinin farklı yönleriyle ve farkında olmadığı duygularıyla karşılaşabilir ya da çatışmada olduğu bir kişi ile karşılıklı konuşabilir.

Danışanların geçmişte çözülmemiş ve yarım kalmış duygularının danışma ortamına getirilmesi için kullanılır. Danışanın bitirilmemiş işlerinin olduğu anlaşıldığında boş sandalye tekniği işlevsel olmaktadır. Gestalt Terapide de bitirilmemiş işlerin danışma ortamına getirilip üzerinde çalışılması için boş sandalye tekniği uygulanmaktadır. Bu teknikte kişi tamamlanmamış durumuyla ilgili yaşadığı duyguları ve düşünceleri boş bir sandalyede temsil edilen kişiye ya da duruma ifade etmektedir.

Çift sandalye tekniği: Danışanın çatışma yaşadığı durumlarda kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte danışanlar birbiriyle çatışan yönleri arasında bir iletişim başlatır. Bu iletişim sayesinde danışanın birbirinden farklı ve çatışma halinde olan yönleri arasında bir yakınlaşma ve uzlaşma gerçekleşir. Duygusal Odaklı Terapide kullanılan bu teknik Gestalt Terapiden alınmıştır. Çift sandalye tekniğiyle benzer özellikler taşıyan Gestalt Terapi tekniğinin adı içsel diyalog alıştırmasıdır. Bu tekniğe göre danışanların benliği baskın ben ve çekinik ben olarak ikiye bölünür. Baskın ben kişiliğin dürüst, otoriter, ahlaklı ve ilgi bekleyen tarafıdır. İnsanları kontrol altında tutmak ister. Çekinik ben ise savunmasız, özür dileyen, güçsüz ve çaresiz yönüdür. Gestalt Terapide kişiliğin bu iki farklı yönünün mücadelesine odaklanılır. Kişiden bu iki yönünü sandalyelere oturtarak çatışmayı yönetmesi istenir.

Kaynak

Yıldırım, O. (2021). Duygu Odaklı Terapinin Gestalt Terapi ve Varoluşcu Terapi ile Karşılaştırılmalı Analizi.

Danış, G. Ö., & Üneri, Ö. Ş. (2017). Psikodramanın az bilinen yüzü: Monodrama. Klinik Psikiyatri Dergisi20(3).

KUNTER, Z. Gestalt Therapy. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi7(7), 189-197.

Yaşar, N. Isadore From ve Geştalt Terapi Yaklaşımı. AKADEMIK DANIŞMA KURULU, 57.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

GEŞTALT TERAPİDE KULLANILAN TEKNİKLER

GEŞTALT TERAPİ NEDİR?

STERNBERG AŞK ÜÇGENİ KURAMI

DEPRESYONUN NEDENLERİ

DUYGUSAL YEME NEDİR VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Özgür KOÇAK

Psikolog💎 Pdr YL ⏳ Evlilik ve Aile Danışmanlığı YL ⏳ Tokat GOP Üniversite Hastanesi psikolojiyazilari.com adlı sitenin kurucusu ve yöneticisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir