ÇOCUKLARDA TİK BOZUKLUĞU
ÇOCUKLARDA TİK BOZUKLUĞU
Tik nedir? Tiki olan çocuğa nasıl davranmalı? Tik neden olur? Tik bozukluğunun tedavisi nasıl olur? gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Tik; istem dışı, amaca yönelik olmayan, bazen baskılanabilen, tekrarlayan hareketlerdir. Çocuklarda en sık görülen tikler; göz kırpma, boyun oynatma, dudak oynatma, baş sallama, omuz oynatma ve kelime tekrarıdır. Tiklerin ana nedeni genetik faktörlerdir. Ortaya çıkmasında ise iç gerilimler ve çatışmalar büyük rol oynar. Bazen de fiziksel bir sıkıntı zamanla örüntü haline gelebilir. Tiklerde diğer bir sebep de taklittir. Çocuk çevresindeki tiki olan bireyleri taklit edebilir.
Bunların dışında tiklere sebep olan en önemli konu psikolojik süreçlerdir. Çocuğu zorlayan ve gerileme yol açan başlıca psikolojik konular; stres, kaygı, ailenin aşırı kontrolcü ve baskıcı olması, ilgi ve sevgi eksikliği, çocuğun performansına yönelik aşırı beklenti, çocuğa yönelik sürekli eleştiri, kardeş kıskançlığı, aile içi şiddet ve huzursuzluk, çocuğun tiklerine yönelik aşırı dikkat sıralanabilir.
Tik Tedavisi Nasıl Olur?
Diğer ruhsal problemlerde olduğu gibi tik sorununda da öncelik sebepleri keşfetmektir. Sonrasında bu sebepleri ortadan kaldırmaya yönelik müdahalelerde bulunulur. Organik nedenler incelenir, aileye davranışsal eğitimler verilebilir. Çocuklarda oyun terapisi, psikoterapi; ergenlerde grup terapisi, psiko-drama kullanılabilir. Gerekli ilaç tedavileri uygulanır. Tiklerin üzerinde fazla durulmaması özellikle tikler konusunda ceza kullanılmaması konusunda aile bilinçlendirilir. Aile içi iletişimi arttırmaya yönelik çalışmalar yapılarak çocuğun kendini güvende ve iyi hissedebileceği bir ortam inşa etmeye çalışılır.
Psikolog Hilal YAYCI KOÇAK
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
BEBEKLE İLK TEMAS; İyi Annenin On Özelliği
PSİKANALİZ YAZI SERİSİ-FREUD NEDEN ÇOCUKLUK ÇAĞINA İNİYOR?
HAMİLELİK SÜRECİNDE BABALIK PSİKOLOJİSİ
ÇOCUKLARDA YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI