DEĞİŞİM NASIL GERÇEKLEŞİR?
DEĞİŞİM NASIL GERÇEKLEŞİR?
Değişim kelime anlamıyla zaman içinde değişerek yeni bir hal almak anlamına gelir. Sağlıklı bir değişim süreci şu aşamalardan oluşur:
- Problemin varlığını kabul etmek.
- Değişimin gerekliliğinin farkına varmak.
- Değişim için karar vermek.
- Değişim içi gerekli adımları atmak ve değişimin sürekliliğini sağlamak.
Değişim sürecinde başarıya ulaşmada bazı kritik noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Değişim sürecindeyken bu kritik noktaları bilmek ve anlamak bize yardımcı olacaktır. Bu kritik noktalara göz atalım:
- Değişimler düzensiz gerçekleşir: Değişim için çaba sarf ettiğimizde değişimin ilerlediğini görmek isteriz. Fakat gerçek değişimler iki adım ileri bir adım geri şeklinde ilerler. Fakat bu geri adımları başarısızlık olarak değil, değişim için gerekli bir basamak olarak düşünmek gerekir.
- Değişim yolundan sapmak vazgeçmenize neden olmaz: Değişim gerçekleşirken (örneğin: diyet yapmak, spora başlamak gibi) bir çok kez yoldan sapabilirsiniz. Değişim bunun üzerine inşa edilir. Ancak bu tür gerilemeler sizi uzun vadede başarıya götüren önemsiz detaylar olarak kalacaktır. Tabii vazgeçmediğiniz sürece.
- Değişim pek çok açıdan zor bir durumdur. Bir şeyler yapmanızı gerektirir. Bu nedenle değişimden kaçınmanız normaldir. Doğal olarak kaçmaya doğru çeken şeyle yüzleşmek mücadele etmek gerekir. Kaçınma davranışı ile mücadele edin ve değişime odaklanın. Kaçınmak sizi aşağı doğru çeker ve bir yere taşımaz.
- Değişim konfor alanınızdan sizi dışarıya iten bir etken olarak huzursuzluk yaratabilir. Bu huzursuzluk oldukça olağan bir durumdur. Örneğin insanların bir çoğu birkaç kilo verdikten sonra iyi hissetse de aynı zamanda farklı, garip ve huzursuz hissedebilirler. Bu yüzden tekrar kilo almaya başlarlar. Yani huzursuzluk sizi başladığınız noktaya döndürür. Bunun yıkıcı olduğunu göreceksiniz. Sizi ele geçirmesine izin vermeyin sadece devam edin.
Psikolog Özgür KOÇAK
Kaynak:
Webb, J. Musello, C. (2019)., Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi. İstanbul: Sola Unitas Yayınları
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?