EMDR TERAPİSİ NEDİR?
EMDR NEDİR?
EMDR’nin açılımı “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”, Türkçesi “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemlemedir. 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro tarafından tesadüfen keşfedilmiştir. Sonrasında travmaya maruz kalan kişilerle yapılan çalışmalarla etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
EMDR nasıl çalışır?
EMDR psikolojik sıkıntılara travma perspektifinden bakar. Bu perspektife göre travmatik anılar beyinde yeterince işlenmez. Anılar yaşandığı gibi duygular, görüntüler, sesler halinde depolanır. İşlenmediği için de anlamlandırılamaz ve her tetikleyicide yaşandığı haliyle zihinde canlanır ve aynı yoğun tepkilerin verilmesine yol açar. EMDR terapisinde ise uygulanan çift yönlü uyarım (genellikle terapistin parmağını danışanın gözleriyle takip etmesi) sayesinde beyin hafifçe uyarılır ve travmatik anıların işlemlenmesi sağlanır. Böylece kişi işlevsiz süreçten işlevli, adaptif sürece geçer. Travmatik anılar deprem, afet, kaza, taciz gibi sarsıcı anılar olabileceği gibi günlük yaşam problemleri de olabilir. EMDR’de amaç kişinin bu anıları unutması değil, bu anılardan duyduğu rahatsızlığı azaltmasıdır. Terapi sayesinde geçmiş anıların bugünkü etkileri hafifler, kişi yeni bir bakış açısına kavuşur ve kendisiyle ilgili olumlu yorumlamalar yapabilir hale gelir.
EMDR nasıl uygulanır?
EMDR uygulayıcı terapistin çift yönlü uyarım yapması ile anılar yeniden işlemlenir. Bu aslında beynin doğal iyileşme sürecinin tıkandığı durumlarda terapistin desteğiyle iyileşme sürecinin tekrar aktifleşmesidir. 8 aşamalı standart prosödür uygulanır. Bu prosödüre danışanının geçmişi, hazırlık, değerlendirme, duyarsızlaştırma, yerleştirme, beden tarama, kapanış ve yeniden değerlendirme basamaklarından oluşur. Geçmiş, şimdi ve gelecek ile çalışılır.
EMDR ne kadar sürer?
Seans süresi standart terapi seanslarına göre daha uzun olmakla birlikte seans sayısı danışandan danışana değişmektedir. Danışanın problemleri, kişiliği, terapistle olan ilişki ve şimdiki yaşam olayları seans sayısında belirleyicidir. Yine de EMDR terapisi kısa süreli terapiler arasında yer almaktadır.
Yararlanılan kaynaklar ve ileri okumalar
https://www.emdr-tr.org/
Shapiro, F. (2017). EMDR Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme, temel prensipler, protokoller ve prosedürler. M. Şaşzade ve I. Sansoy, çev.). İstanbul: Okuyan Us Yayın.