GÜÇLÜ İLİŞKİ EVİ

0 Paylaşımlar

GÜÇLÜ İLİŞKİ EVİ

1994 yılında Dr. John Gottman ve eşi klinik psikolog Dr. Julie Schwartz Gottman ile çalışmalarının bir sonucu olarak Güçlü İlişki evi (Sound Relationship House (SRH)) teorisini ve müdahalelerini geliştirmeye başlamışlardır. Güçlü İlişki Evi Gottman çift terapisinin literatüre en büyük katkılarından biri olarak söz edilebilir. Başarılı bir ilişkide olması gereken 7 katlı bir yapıdan söz etmiştir. Bu katların her bir ilişkinin belirli bir yönünü temsil etmektedir.  Gottman Enstitüsü’nün bu temel teorisi, çiftlere sağlıklı ve güvenli bir ilişkiye sahip olmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlar. Güçlü ilişki Evi teorisine ait katlar şu şekilde açıklanmaktadır:

1. kat: Sevgi haritaları oluşturma

Bu kavram ilişkideki bireylerin birbirini tanıması ile alakalıdır. Yani partnerin iç dünyasının tanınmasıdır. Partnerlerin birbirini tanıması ise doğru soruları sorarak gerçekleşebilir. Açık uçlu sorular partneri tanıma noktasında fayda sağlar Örnek olarak:

  • Partnerinizin sevdiği ve sevmediği şeyler neler?
  • Partnerinizin en iyi arkadaşı kim?
  • Çocukluğu nasıl geçti?
  • Gergin bir günün ardından nasıl dinlenmeyi tercih ederler?

Bu veya buna benzer soruları sormak, sevgi haritaları inşa etmeye ve bunları güçlendirmeye yarar. İyi bir ilişkide partnerler birbirini iyi tanımalıdır.

2. kat: Sevgi ve Hayranlığı Paylaşın

Partnerler birbirlerinde olan beğenileri, birbirlerine hangi konuda hayranlık duydukları konusunda paylaşımlarını dile getirmeleri güçlü bir ilişkinin adımlarındandır. Partnerlerin birbirlerinin hatalarını daha az araması ve sevgi ve ilgilerini paylaşması ilişkiyi kuvvetlendirmektedir.

3. kat: Birbirine yönelme

Romantik ilişkilerde partnerler birbirlerine karşı bağ kurmak adına büyük veya küçük adımlar attıkları olur. Bu adımlar ister büyük ister küçük olsun, diğer partner bu adıma karşı olumlu bir karşılık verdiği taktirde güçlü bir ilişkiden söz edilebilir. Partnerlerin birbirlerinin ihtiyaçlarını görmesi, cevap verebilmesi önemlidir.

4. kat: Olumlu Bakış Açısı

İlk üç kattaki aşamalar arkadaşlık ilişkisi açısından önemliyken bu kat partnerlerin ilişkiyi nasıl gördükleri ile ilgilidir. Partnerlerin ilişkilerine karşı pozitif olması ilişkiyi güçlendirmektedir. Sağlıklı ilişkilerde çiftler birbirlerini en iyisi olarak görürler ve suç veya eleştiri için acele etmezler. Aynı takımda olunduğuna inanmak, birlikteliği pekiştirir ve partnerleri içten dışa doğru güçlendirir.

5. kat: Çatışmayı yönetme

Araştırmalar, evlilikte yaşanan çatışmaların %69’unun çözülemediğini kalan %31’lik kısmının çözülebileceğini göstermektedir. İlişkilerdeki çatışmaların birçoğu bireylerin kişilik özelliklerinden benimsemiş oldukları yaşam felsefelerinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu yaklaşımın en temel özelliklerinden biri “çatışma çözme” ile “çatışma yönetme” arasında yaptığı belirgin ayrımdır. Güçlü ilişkilerde partnerler :

  • Mahşerin dört atlısını kullanmadan, kendilerini ve kendi ihtiyaçlarını anlatmaları,
  • Çatışma esnasında çatışmayı yumuşatacak adımları atabilmeyi veya karşıdan gelenleri kabul etmeleri,
  • Sakin kalmaları,
  • Uzlaşmaları
  • Birbirleri üzerindeki etkileri kabul etmeleri ile mümkündür.

6. kat: Hayalleri gerçekleştirme

Güçlü ilişkilerde partnerler birbirlerine kendilerini, hayallerini, değerlerini isteklerini vb anlatabilecekleri güvenli ortamlar sağlarlar. Partnerlerin birbirlerinin hayallerini bilmesi, birbirlerinin hayallerini gerçekleşmesine yardımcı olması, desteklemesi ilişkiyi güçlendirir.

7. kat: Ortak anlam oluşturma

Bir ilişkinin ortak hayat amacı, hedefleri kültürleri ve anlamları ortak olduğu taktirde güçlü bir ilişkiden söz edilebilir. İlişkide ortak anlam oluşturmak partnerlerin ihtiyaçlarını karşılayan ritüeller, roller, anlamlar ve inançlarla oluşabilir. Bir ilişkide ne kadar çok paylaşılan ortak anlam varsa o ilişki o kadar doyumu yüksek ve zengin olarak tanımlanabilir.

Güven ve Bağlılığın Ağırlık Taşıyan Duvarları

Güçlü İlişki Evi teorisinin tüm katları ne kadar önemli olsa da, güven ve bağlılık sütunları olmadan bir arada durmaları mümkün değildir. Güven ve bağlılık sütunları bu evin duvarlarını oluşturmaktadır. Sağlıklı, destekleyici bir ilişkide, iki kişi birbirine inanmaya ve birlikte olmaya karar verir. Birbirlerini özgürce severler ve bu sevginin büyümesine yardım etmeye söz verirler.

Yararlanılan kaynaklar

Anlatan, Ö. (2021). Deneye dayalı bir yaklaşım: Gottman çift terapisi. Aile Psikolojik Danışmanlığı Dergisi4(1), 74-93.

The Gottman Institute. (2022a). What is the Sound Relationship House. 25 Şubat 2022 tarihinde https://www.gottman.com/blog/what-is-the-sound-relationship-house/ adresinden erişildi.

The Gottman Institute. (2022b). Research. 25 Şubat 2022 tarihinde https://www.gottman.com/about/research/ adresinden erişildi.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

İÇE AT-MA!

SOSYAL MEDYANIN BENLİĞİ YOK EDİŞİ

BOŞ SANDALYE VE ÇİFT SANDALYE TEKNİĞİ

STERNBERG AŞK ÜÇGENİ KURAMI

HAMİLELİK SÜRECİNDE BABALIK PSİKOLOJİSİ

BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ

Özgür KOÇAK

Psikolog💎 Pdr YL ⏳ Evlilik ve Aile Danışmanlığı YL ⏳ Tokat GOP Üniversite Hastanesi psikolojiyazilari.com adlı sitenin kurucusu ve yöneticisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir