HAMİLELİK SÜRECİNDE BABALIK PSİKOLOJİSİ
HAMİLELİK SÜRECİNDE BABALIK PSİKOLOJİSİ
Anne adayları, baba adaylarının aksine hamilelik sürecine gerek hormonal gerek içgüdüsel olarak daha hazır olabiliyorlar. Ancak babaların bu durumlardan hiçbirine sahip olmaması, duygusal olarak hazır olmayı biraz zorlaştırabiliyor. Çocuk sahibi olmanın planlı olması ise anne-baba adaylarının duygusal olarak daha hazır olmalarına yardımcı olabiliyor.
Peki baba adaylarının babalık duygularını hissetmesi nasıl bir süreç izler?
Baba adaylarının annelere göre dezavantajlı bir konumda olduklarından bahsetmiştik. Babalık duygularının annelik gibi içgüdüsel ve hormonal durumlara bağlı olmaması zorlaştırıcı ve uyum sağlamayı güçleştirici bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Baba adaylarının bu duruma uyum sağlayabilmesi için annelere göre biraz daha fazla çaba sarfetmesi gerekir. Hamilelik sürecinde anne kendisini anneliğe hazırlayabilirken baba bu süreci daha çok eşine destek olmaya çalışarak geçiriyor.
Eşine destek süreci:
- Hormonal değişikliklerin yarattığı ani duygusal değişimlere karşı daha anlayışlı olmak,
- Hamilelik döneminde anne adaylarının daha fazla olan ilgi ve güven duygularına karşılık verebilmek,
- Ev işlerini yapmak,
- Sabır gösterebilmek,
- Eşinizi yürüyüşlere çıkarmak.
Süreci daha çok izleyici/gözlemci olarak geçiren babaların kendilerini babalık duygularına hazırlayamamalarına sebep olabiliyor. Sürece daha aktif olarak katılabilen baba adayları ise daha avantajlı olabiliyor.
Bu süreçte baba adayları ne yapabilir:
- Planlı çocuk sahibi olma,
- Muayenelere beraber gitme,
- Doğum öncesi kurslara beraber katılma,
- Bebek alışverişlerini beraber yapma,
- Çocukla ilgili birlikte hayal kurabilme,
- Yaşamında gerekli değişimleri yapabilme (sigarayı bıraklma, uyku saatlerini düzenleme),
- Gebelik sürecinde anne karnına dokunma, bebeğinizle konuşup iletişim kurma.
Doğum öncesi süreçte baba adayının desteğini alan, sakinleştirilebilen gebe anne adayı değişimlere daha açık olabilirken; baba adaylarının bu desteği yeteri kadar alamadıklarını söyleyebiliriz. Baba adayları bu sürece sadece biyolojik bir varlık gibi katılmışlar ve ailenin önemli bir yapıtaşı olan babalık göz ardı edilmiştir.
Baba adayları doğum öncesi süreçte aktif rol almadığı gözükse de aslında baba adaylarının bir çok endişesi olabilir. Anne adayının tek düşüncesi bu süreçte doğacak bebeği olabilirken baba ekonomik kaygılar, bebeğin sağlığı, annenin sağlığı, aileye yeni bir ferdin katılması ile beraber yeni yaşam tarzları, eşe yeterli destek verip veremediği, doğumda anne ve bebeğin sağ salim çıkmaları vb. endişeleri olabilir.
Bunların yanı sıra doğumdan sonra ise: evliliklerinin nasıl olacağı, iyi bir baba olup olamayacağı, eşi tarafından geri plana atılıp atılmayacağı vb. endişeleri olabilir.
Bu endişeleri eşinizle paylaşabiliyor olmak baba adaylarına yardımcı olabilir.
Çocukların sağlıklı gelişiminde anne kadar babanın da rolü çok önemlidir. Baba adaylarının bu süreçte kendilerini geri çekmemesi, eşine ve bebeğin bakımına destek olması sağlıklı bir aile olma noktasında çok önemli bir faktördür.
Psikolog Özgür KOÇAK
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
PSİKANALİZ YAZI SERİSİ-FREUD NEDEN ÇOCUKLUK ÇAĞINA İNİYOR?
Bu yazı; toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ürünü geleneksel ve belki de yalnızca bağlılığın öne çıktığı ilişkiler gözetilerek yazılmış gibi.
Değerlendirmeniz ve geri bildiriminiz için çok teşekkürler 🤗