HAYATTA KALMANIN SUÇLULUĞU
HAYATTA KALMANIN SUÇLULUĞU
Son bir haftadır olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız: Deprem. Son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Deprem ülkesi olarak travmatize olmamız gayet normal. Anormal duruma normal bir tepki gibi düşünülebilir.
Hayatta kalma suçluluğu (survivor guilt), hayatta kalma ya da kişinin hayatta kalmak için yapması gereken şeyler hakkında suçluluk duyması anlamına gelmektedir. Örneğin birçoğumuz şunu söylüyor: “Onlar orada acı çekerken ben burada neden rahat uyuyorum? Veya yemek yiyorum? Onlar orada acı çekiyor, hayatını kaybediyor, ben burada rahat ediyorum.” Felakete uğrayan insanlarla empati kurmanın doğal bir parçası gibi görünüyor.
Hayatta kalma suçluluğu, insanların yaşamı tehdit eden bir durumdan kurtulduklarında deneyimledikleri bir durumdur. Holokost’tan kurtulanlar, savaş gazileri, uçak kazasından kurtulanlar ve deprem, yangın, kasırga ve sel gibi doğal afetlerden kurtulanlar arasında yaygın olarak görülür. İlk olarak 1960’lı yıllarda Holokost’ta kurtulanlar üzerinde yapılan araştırmalarda tanımlanmış bir kavramdır.
“Survivor guilt” bir travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) belirtisi olarak tanımlanır. Bu suçluluk duygusu hayatta kalmayı başarmış olan kişinin hayatta kalan diğer insanların ölümüne sebep olduğunu veya onları kurtaramadığını düşünmesine neden olabilir.
“Survivor guilt” ile başa çıkmak için şunlar yapılabilir:
- Kendine olumlu bir düşünce geliştirme: Hayatta kalmanın bir sebep vermesi gerektiğini ve hayatta kalmanın değerli bir şey olduğunu kabul etmeye çalışmak yardımcı olabilir.
- Terapiye başvurma: Terapiye başvurmak, hayatta kalma suçluluğu duygularını anlamaya ve yönetmeye yardımcı olabilir.
- İletişim kurma: Hayatta kalma suçluluğu duygularını paylaşmak, başkalarıyla iletişim kurmak ve destek almak, iyi hissetmeyi sağlayabilir.
- Kendine zaman ayırma: Kendine zaman ayırarak rahatlamaya ve rahatsız edici duyguların yerini pozitif duygulara bırakmaya çalış. Bu bencillik değil öncelik.
- Yardım etme: Başkalarına yardım etmek, kendine daha iyi hissetmeni sağlayabilir ve hayatta kalma suçluluğu duygularını azaltabilir.
Bu adımlar herkes için uygun olmayabilir ve hayatta kalma suçluluğu duygularının iyileşmesi için zaman gerekir. Eğer duyguları yönetmek zor oluyorsa terapi desteği almak gerekebilir.
Telif hakkı bildirimi için tıklayınız
Not: Psikolojiyazilari.com adlı sitemizdeki hiçbir bilgi bir tavsiye veya öneri olarak kabul edilmemeli ve herhangi bir karar veya eyleme temel oluşturmamalıdır. Kendi spesifik durumunuz konusunda sadece doktorunuzun önerilerine güvenmeniz çok önemlidir. Bu web sitesindeki bilgiler yalnızca genel bilgileri içerir. Bu web sitesinde okuduğunuz bilgiler sağlık uzmanınızla olan ilişkinizin yerine geçemez. Bu nedenle tıbbi tavsiye olarak kabul edilmemelidir. Tanı ve tedavi için daima sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz.